woensdag 16 januari 2013

Waarom het thema oorlog in het basisonderwijs?

Kinderen kijken ook naar het nieuws. Zij zien ook dat er op veel verschillende plaatsen ter wereld oorlog is. Het is belangrijk voor hen dat wij dat als leerkracht kunnen kaderen en kunnen uitleggen. Dit moet natuurlijk gebeuren op het niveau van het kind. Zij hebben er niets aan om de hele politieke toestand van een land te weten. Ze moeten volgens mij wel weten dat het niet overal ter wereld het leven hetzelfde loopt als hier. Als je les geeft in een stad komt dit volgens mij nog meer ter sprake. Hier heb je sowieso al meer diversiteit. En misschien zitten er wel kinderen in je klas die zijn moeten vluchten omdat er oorlog is in hun land.

Het is volgens mij ook belangrijk dat kinderen weten wat er vroeger is gebeurt. De wereld en zijn mensen zijn nu eenmaal zo door zijn geschiedenis. Er vallen veel dingen te verklaren door de geschiedenis. En je kan geen geschiedenis vertellen zonder les te geven over oorlog. Dit moet natuurlijk niet met alle schokkende details maar wel hetgeen dat die leerlingen op die moment aankunnen.

Het is ook gewoon belangrijk dat er bepaalde gebeurtenissen niet vergeten worden. Hopelijk kunnen wij of onze kinderen dan later gelijkaardige gebeurtenissen herkennen en stoppen. Daarom is het belangrijk dat ze correct ingelicht worden. En dit moet volgens mij niet wacht totdat ze volwassen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten