zaterdag 12 januari 2013

Kinderen in een oorlog

Er zijn verschillende redenen waarom onderwijs zwaar te lijden heeft onder oorlogen en gewapende conflicten. Zo zijn scholen vaak het doelwit van aanslagen. De kinderen zelf krijgen te maken met geweld, worden verkracht of ontvoerd. Daardoor durven veel jonge kinderen (en hun ouders) niet naar school gaan, vooral meisjes niet.

Dit is een deel van een artikel uit De Morgen. 
Kinderen zijn de toekomst. Op school leren ze dat er een andere manier is om met conflicten om te gaan. Maar als ze dit niet ervaren groeien zij alleen maar op in de oorlog. Ook zij zullen dan alleen maar oorlog voeren en misschien niet zo snel zoeken naar alternatieven. Geweld is voor hen dan dagelijkse kost. 

De VN-organisatie stelt het systeem van humanitaire hulp in vraag. "Dat systeem laat kinderen in dergelijke landen links liggen omdat minder dan twee procent van de humanitaire hulp (ongeveer 108 miljoen euro) naar onderwijs gaat", aldus Watkins.

Ik denk dat hier absoluut de oplossing ligt. Onderwijs kan de basis zijn voor het stoppen van een oorlog en ook van de dagelijkse verbetering van het leven van de kinderen (en hun ouders).

Ik hoop dat hier snel verandering in komt!


Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1229767/2011/03/01/28-miljoen-kinderen-niet-naar-school-door-oorlog.dhtml

Geen opmerkingen:

Een reactie posten